Friday, July 1

Aku anak kandung suluh budiman

Bismilahirrahmanirrahim. Wah dh lama xtgok blog ni. Last entry tahun 2015 hahhaha. Nk kata busy dak sgt. Skrg dh 2016 weh. tp aq masih unofficially eightteen lg. Tggu lah 30 sept ni hahah. Dh 18 n dh masuk u. Mcm xprcaya kn dh la kecik pendek ja muka pown xmatang lg. Brbekalkan result spm aq yg alhamdulillah ckup2 makan tu aq pown ditempatkan dkt uni yg sgt besaq ni iaitu UPSI. Msa result upu kluaq tu seryes aq sedih. Sedih sgt sbb kwn2 aq xdak pown yg dpt upsi. Aq dgn adila ja yg lain smua set2 usim uia uum uitm. Aq rsa give up. Aq kata kt mak aq xnk sambong bljaq lah ceni. Mak aq kata takpa tggu result ipg. Tp aq mmg yakin ipg aq kelaut sbb masa iv tu aq mcm mau x mau ja hahaha. Kak aq sruh p ja upsi. Dy bg smgt kt aq . Dy smpai p tnya lect dy psai upsi mmndgkn lect dy dlu upsi. Jd aq dgn hati yg berat dtg lah kesini. Takot jgk nk dtg sni sbb takot xdak kwn. Ye lah aq kn pendiam ecehh hahah. Tp alhamdulillah so far smuanya dipermudahkan. Masa dftr aq punya lah beratuq depan2 sbb igt kalau awai ni boleh lah dpt tingkat bwh. Tgok2 haa tingkat 4 dy bg. Aq terima dgn redha dan berusnuzon mungkin ni cara utk aq kurus. Tp barai gak lah hari2 dok ragas tingkt 4. Housemate aq alhamdulillah osem2 belaka sporting habih lah hahaha. Nasib lah depa boleh trima perangai gila aq yg ntah apa2 ni hahahha. 
Next, talking about class. Kelas aq pown osem jgk. Kosmate smua baik2 belaka x kira banin atau banat. Yg gila2 hot2 pndai2 smua ada. Haa satu lg lupa nk bgtaw, aq trkjut masok upsi sbb bila tnya kwn2 smua set set 7 8 9 A msa spm. Fuhh takot aq rsa kerdil gila bila duduk dgn depa2 ni. Kls aq bt masa ni x stress sgt. Cuma aq stress sbb kena bljaq subjek yg aq xsuka. HNP! Taw x hnp tu apa? Kenegaraan weh. Bljaq pasal sej malaysia. Bknnya aq xnak amik tahu pasal sej mlysia ni tp aq ni jenis yg xminat sej. Bak kata bdk2 zmn skrg, hidup kena move on. Hahahha. Taklah sej malaysia xmenarik mcm sej islam. Sej islam ni baru lah menarik skit dgn ada bukti mau ckup. Bukti dlm quran x prcya buka ceh. Tp aq redha hadir jgk klas hnp ni. Dh la kls ni satu2 nya kt kmpus lama. Nk kena gerak awl amik bas pegi KL. Hmm. Jadual kt upsi ni xdaklah pack sgt. Aq pown masih boleh relaks2 goyang kaki smbil mkn lolipop erk. Mugkin awai lg kot sbb tu x stress sgt. Tggu lah sem 3 4 nnt. Muntah darah la ko bak kata abg arif. Relaks pown relaks jgk tp assignment berbukit2 dh ni. Nasib assignment dlm grup xdak lah berat sgt nk tanggung kikiki. 
One more Aq suka kwn2 kt sni yg dri mcm2 negeri yg still xboleh tukaq loghat. Slh sorgnya aq. Aq bkn xboleh nk tukaq loghat boleh ja tp malas . Rsa geli pulak nk ckp kl ni hahahah. Tp satu ja org klntan. Aq xphm lah hampa ckp apa. Dh la kecek laju2 susah aq nk trnslate. Hahahah. 
Puasa kat upsi ni best jgk. Tp aq masih rindu suasana irshad. Buka posa dlm surau mkn kurma then solat jemaah then pegi DM mkn nasi dlm talam dgn kwn2 vgen yg mmg osem sgt2. Act mkn dlm talam ni lg nikmat dri mkn dlm pinggan. Kalau kt upsi beli mkan kt cafe pastu iftar dlm rmh rmai2 dgn housemate. Kalo cuti ja kaki ni xboleh dok diam. Nak jalan keluaq ja krja dy. Heh. Kalo cuti bukak posa kt luaq sbb bosan lah hari2 mkn kt rmh je kan. Masa minggu ke 3 tu baru lah aq sedaq betapa nipisnya purse aq n ada sorg kwn aq syorkan iftar kt mesjid. Free dan sedap. So start drpd tu aq pown slalu gi mesjid iftr dkt situ. Sama jgk situasi kt irshad. Minum ayaq mkn kurma solat jemaah then baru mkan nasi. Cuma sini makan dlm polistren bkn dlm talam. Terawih kt sni kena bt 20rkaat sbb sultan perak titahkan mcm tu. Hmm tp aq prnh ka bt 20? Hahha mmg xlah. Aq stkat 8 pown dh barai. Ceh 2 kali dh guna prkataan barai ni. Aq baru taw word ni sbb dpt sorg kwn slangoq ni. Dy laa yg rjin dok sebut barai2 n baru aq taw ohh barai tu penat rupanya. K.
And now mood raya dh dtg hehe. Masa aq tgh tulis entry ni aq sbnaqnya tgh forever alone dkt rmh sbb kwn2 aq pakat balik habis dh. Aq dpt tiket 3hb jd trpksa redha tgok kwn2 balik awai. Takot jgk duduk rmh sorg2 ni dh la bilik hujung tingkat 4 pulak tu. Tp aq pikiaq skrg ni bln ramadhan jaa aq cuba beranikan diri ceh. Byk pulak dugaan aq duduk sorg2 kt rmh dgn ayaq xdak wifi xboleh connect fuh sbaq ja sikit lg ja hahahha. 
Yg tu je lah aq dh x larat taip dh lenguh jari jemari aq ni hahhha. Bye salam lebaran.
Haaa ni lah muka 1st day. Ceh acah senyum je tu padahal dlm hati.... tgoklah senyum pown tak ikhlaih hahahaha
Yg ni adila. Kami 2 ja irshadian kt sni. Lawa ann kwn sblh aq ni. Ada peminat siap. Aq dok jd org tgh dowh. Dh la yg suka kt dy tu bdk kos aq. Ops terkantoi
Housemate 1-4-7. Masa ni aq demam tp muka ceria ja ann haaa. 
Si ain syafiqah yg slalu menamani di kala suka dan duka cewahh. Baik orgnya suka brcerita mcm2 kt aq. Pandai pown pndai. Kalo dy nmpk aq mcm blurr ja dlm kls mula la dy terang balik apa yg lect ajaq. Ya Allah utg dowh dpt kwn ceni.
Hakak2 FPE yg gila2 tmbh2 ht dpn tu yg pakai tdung hitam line putih tu. Ya Allah aq xboleh la dgn dy. Bila dy cqita apa2 aq reja nk gelak jaa. Lawak dowh anis ni. Masa ni lepak kt court gosip2 skit hahaha. Ceh act nk bincg psal bm tp bincg 9% jaa yg lain smua ber hu ha hu ha ja . Time ni dok tggu pkul 12 sbb nk celebrate birthday Yau. Tu yg cina tu nmpk x. Brbju kuning. Happy belated yau.
Lepak lg. Yg ni lps trwih. Ye lah mcm aq kata skrg x stress lg. So lepak ahh dlu. Ermm abaikan hakak2 kt blkg depa tgh senam robik hahhaha
Iftar perdana kt mesjid al mursyidin.
Sedap oooo mknn kt sni 
Gmbaq2 kt bwh ni smua gmbaq yg iftar kt luaq. Bukan selalu ann nk kluaq mcm ni. Nnt dh busy heh



 Gmbaq ni last iftar kt luaq. Yg ni acah candid ok.hahah


Last gmbaq. Ni lah assignment aq . Nk kena juai minyak gmat pulak time raya. Promote kt kwn2 smua gelak hahaha. Dak tp mmg lawak pown gelak lah. Aq xtaw lah nk juai mcm mna. Aq nk raya weh!!! 

Sekian wassalam.


Friday, January 9

Kenapa Allah pilih aku??

......Dan aku.......
Assalamualaikum....
Hmmmm....
Tak tahu nak mula dari mana...
Tak tahu nak buat muqadimah apa.....
Yang aku tahu....
aku nak menaip sesuatu...
Aku nak jadi inspirasi....
Inspirasi yang mampu menaikkan semangat orang sekeliling aku..
Aku nak jadi someone...
yang menjadi tulang belakang perjuangan sahabat-sahabat aku...
Aku nak meyumbang sesuatu...
Untuk kebangkitan ummah...
Aku nak meransang sesuatu..
Yang trigger semangat juang ummah...
Hmmm...
Sesuatu yang tidak lahir dari hati..takkan sampai kat hati yang lain..
Syarat nak sampaikan sesuatu dari hati...Hati tu kena bersih...
Tapi....
adakah hati aku clean n clear enough untuk touch hati orang lain...??
Aku pernah terpikir...
Aku tak baik....
Aku tak solehah...
Aku tak 'alim...
Tapi..
Kenapa aku dipilih untuk join usrah..?
Kenapa aku dipilih untuk faham "those" things...?
Kenapa aku kene buat kerja-kerja dakwah ni..?
Kenapa aku berada dalam jalan dakwah ni....?
Kenapa aku yang dipilih...?
Kenapa aku...
Kenapa..kenapa dan kenapa.....????
Hmmm...
lalu....
Rasa cam Allah nak kate..
"awat hang banyak sangat nak persoalkan..? Aku dah rancang dgn baik dah hidup hang...Hang x percaya Aku ka..?"
Dan....jawapan yang aku dapat.......................
*****************************
"Pernah tak dalam hidup kita..kita persoalkan..kenapa aku yang Allah pilih untuk berada di sini...? Aku dah la tak baik....hidup pun tunggang langgang...
Tapi...kenapa aku yang kene paham semua ni..? "
"Mustahil x dek yang tak persoalkan an...."
"Nak tahu tak ape jawapannye..."
"Jawapannye ialah...."
"Allah pilih kita sebab...."
"ada bahagian dari kita yang Allah nampak special...kita ni special di mata Allah.."
"walaupun kita ni rasa diri kita x baik...tak soleh/ah macam orang lain...Kita rasa diri kita tak kuat untuk berada dalam jalan ni..."
"Tapi....Allah nampak kita ni sangat special.....teramat special..."
"sebab tu Allah pilih kita..."
"entum rasa entum tak kuat..."
"Tapi...Allah kata entum strong enough...dan...tambah lagi...entum ada ana..entum ada sahabat-sahabat lain...Paling penting...ENTUM ADA ALLAH"
"Kita kat sini...bukan orang yang dah cukup baik...tapi...kita kat sini...semua nak jadi baik...Ana ulang sekali lagi..KITA IALAH ORANG YANG NAK JADI BAIK"
"Kalau ada yang rasa nak undur diri dari jalan ni..."
"Ana mohon...kita ingat balik sejarah rasulullah menyebarkan dakwah...."
"Peluh, darah, dan air mata baginda Sollallahu 'alaihi wasallam mengiringi jalan dakwah ni..."
"Nanti....one day later...Bila kita bertemu dengan Rasulullah...bila Rasulullah tanya.... "Wahai anda yang menjadi umat ana...apakah yang anda lakukan bagi meneruskan perjuangan ISLAM yang dah ana mulakan..?"
"Lalu...pada saat tu...apa jawapan yang akan kita sediakan untuk menjawab soalan baginda..?"
"Ya rasullallah..Ana tak buat apa-apa...ana pernah join usrah..tapi..ana berhenti sekerat jalan.."
"Takkan itu jawapan yang entum...yang kita akan bagi..?"
"Allahu...cuba bayangkan apa perasaan baginda masa tu...?"
*************************
Dan...pada masa tu...apa yang aku mampu lakukan hanya lah...
menangis....
Sebab.......terasa kasih sayang Allah mengiringi nafas aku...
Tapi..adakah kasih sayang aku wujud untuk Allah...dan Rasulullah....?
Until now...
Bila hati bertanya...
Kenapa aku di sini....
jawapannya...
"Sebab...Allah nampak aku special....Aku special pada pandangan Allah...Allah nak aku berjuang untuk agama DIA..."
Yup...Aku special..
Dan...aku tak nak kecewa kan Rasulullah yang dah mulakan perjuangan ni dengat 1001 keperitan...
Dan...aku tak nak sia-sia kan peluang yang ada...Allah letak aku di sini..Aku pilih aku di sini...
Sudah sudah la tu rasa nak futur..
AYUH SYABAB AGAMA....BANGKITLAH DEMI UMMAH...!!!
AYUH SYABAB AGAMA...UMMAH MEMERLUKAN ENTUM !
wallahu a'lam...