Friday, January 9

Kenapa Allah pilih aku??

......Dan aku.......
Assalamualaikum....
Hmmmm....
Tak tahu nak mula dari mana...
Tak tahu nak buat muqadimah apa.....
Yang aku tahu....
aku nak menaip sesuatu...
Aku nak jadi inspirasi....
Inspirasi yang mampu menaikkan semangat orang sekeliling aku..
Aku nak jadi someone...
yang menjadi tulang belakang perjuangan sahabat-sahabat aku...
Aku nak meyumbang sesuatu...
Untuk kebangkitan ummah...
Aku nak meransang sesuatu..
Yang trigger semangat juang ummah...
Hmmm...
Sesuatu yang tidak lahir dari hati..takkan sampai kat hati yang lain..
Syarat nak sampaikan sesuatu dari hati...Hati tu kena bersih...
Tapi....
adakah hati aku clean n clear enough untuk touch hati orang lain...??
Aku pernah terpikir...
Aku tak baik....
Aku tak solehah...
Aku tak 'alim...
Tapi..
Kenapa aku dipilih untuk join usrah..?
Kenapa aku dipilih untuk faham "those" things...?
Kenapa aku kene buat kerja-kerja dakwah ni..?
Kenapa aku berada dalam jalan dakwah ni....?
Kenapa aku yang dipilih...?
Kenapa aku...
Kenapa..kenapa dan kenapa.....????
Hmmm...
lalu....
Rasa cam Allah nak kate..
"awat hang banyak sangat nak persoalkan..? Aku dah rancang dgn baik dah hidup hang...Hang x percaya Aku ka..?"
Dan....jawapan yang aku dapat.......................
*****************************
"Pernah tak dalam hidup kita..kita persoalkan..kenapa aku yang Allah pilih untuk berada di sini...? Aku dah la tak baik....hidup pun tunggang langgang...
Tapi...kenapa aku yang kene paham semua ni..? "
"Mustahil x dek yang tak persoalkan an...."
"Nak tahu tak ape jawapannye..."
"Jawapannye ialah...."
"Allah pilih kita sebab...."
"ada bahagian dari kita yang Allah nampak special...kita ni special di mata Allah.."
"walaupun kita ni rasa diri kita x baik...tak soleh/ah macam orang lain...Kita rasa diri kita tak kuat untuk berada dalam jalan ni..."
"Tapi....Allah nampak kita ni sangat special.....teramat special..."
"sebab tu Allah pilih kita..."
"entum rasa entum tak kuat..."
"Tapi...Allah kata entum strong enough...dan...tambah lagi...entum ada ana..entum ada sahabat-sahabat lain...Paling penting...ENTUM ADA ALLAH"
"Kita kat sini...bukan orang yang dah cukup baik...tapi...kita kat sini...semua nak jadi baik...Ana ulang sekali lagi..KITA IALAH ORANG YANG NAK JADI BAIK"
"Kalau ada yang rasa nak undur diri dari jalan ni..."
"Ana mohon...kita ingat balik sejarah rasulullah menyebarkan dakwah...."
"Peluh, darah, dan air mata baginda Sollallahu 'alaihi wasallam mengiringi jalan dakwah ni..."
"Nanti....one day later...Bila kita bertemu dengan Rasulullah...bila Rasulullah tanya.... "Wahai anda yang menjadi umat ana...apakah yang anda lakukan bagi meneruskan perjuangan ISLAM yang dah ana mulakan..?"
"Lalu...pada saat tu...apa jawapan yang akan kita sediakan untuk menjawab soalan baginda..?"
"Ya rasullallah..Ana tak buat apa-apa...ana pernah join usrah..tapi..ana berhenti sekerat jalan.."
"Takkan itu jawapan yang entum...yang kita akan bagi..?"
"Allahu...cuba bayangkan apa perasaan baginda masa tu...?"
*************************
Dan...pada masa tu...apa yang aku mampu lakukan hanya lah...
menangis....
Sebab.......terasa kasih sayang Allah mengiringi nafas aku...
Tapi..adakah kasih sayang aku wujud untuk Allah...dan Rasulullah....?
Until now...
Bila hati bertanya...
Kenapa aku di sini....
jawapannya...
"Sebab...Allah nampak aku special....Aku special pada pandangan Allah...Allah nak aku berjuang untuk agama DIA..."
Yup...Aku special..
Dan...aku tak nak kecewa kan Rasulullah yang dah mulakan perjuangan ni dengat 1001 keperitan...
Dan...aku tak nak sia-sia kan peluang yang ada...Allah letak aku di sini..Aku pilih aku di sini...
Sudah sudah la tu rasa nak futur..
AYUH SYABAB AGAMA....BANGKITLAH DEMI UMMAH...!!!
AYUH SYABAB AGAMA...UMMAH MEMERLUKAN ENTUM !
wallahu a'lam...

No comments: